google recaptcha

Πρόσθεσε το Google Invisible reCAPTCHA στην σελίδα σου.

Γνωρίζεις τι είναι το Google reCAPTCHA ; Νέες web λειτουργίες και καινοτομίες δημιουργούνται και ενσωματώνονται καθημερινά. Ένα είναι σίγουρο όμως. Τα spam bots θα είναι πάντα εδώ. Κι αυτό διότι αμελούμε να κάνουμε κάτι πολύ απλό και εύκολο. Κάτι που ο καθένας μπορεί να προσθέσει στην σελίδα του. Ένα φίλτρο προστασίας εναντίων των κακόβουλων spam bots. Το reCAPTCHA ίσως το πιό αξιόπιστο φίλτρο εναντίων αυτών.

Τι είναι ένα Spam Bot ;

Σε γενικές γραμμές, τα bots είναι προγράμματα όπου έχουν γραφτεί με σκοπό να εκτελέσουν κάποιους συγκεκριμένους αυτοματισμούς. Συνήθως τα bots τα βλέπουμε σε ιστοσελίδες αλλά και σε εφαρμογή από τις μηχανές αναζήτησης.

Ένας crawler για παράδειγμα, όπου εκτελείτε αυτόματα από μια μηχανή αναζήτησης είναι ένα αυτόματο bot όπου περνάει πάνω από την ιστοσελίδα μας για “διαβάζει” το περιεχόμενο μας.
Αυτό είναι ένα υγιές bot.

Τα Spam bots είναι ένας συγκεκριμένος τύπος bot όπου η δουλειά του είναι αποκλειστικά μία. Να στείλει κακόβουλα μηνύματα όσο το δυνατόν περισσότερα. Ένα spam bot επίσης μπορεί αυτόματα να δημοσιεύσει μηνύματα σε forums, σε social media πλατφόρμες, γενικά όπου υπάρχει δραστηριότητα μηνυμάτων μεταξύ χρηστών.

Μερικά παραδείγματα όπου σίγουρα έχετε δεί :

spam comment social media spam comment blog
Spam μύνημα σε social media Spam μύνημα σε blog post

Μηχανισμοί προστασίας Captcha & reCAPTCHA:

Πολλές εταιρείες κατασκευής λογισμικού προσπαθούν να φτιάξουν μηχανισμούς αντιμετώπισης αυτών των κακόβουλων bots. H πιό δημοφιλής μέθοδος είναι ένα Captcha.

Ένα CAPTCHA ( /κάπ-τσα/ ένα αρκτικόλεξο των λέξεων “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”) είναι ένας τύπος πρόκλησης-απόκρισης ελέγχου που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό για να καθορίσει αν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή όχι.Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

captcha

H αρχική έκδοση του captcha ήταν αποτελεσματική. Αυτό όμως δεν κράτησε και πολύ καθώς τα bots βελτιώθηκαν έτσι ώστε να προσπερνάνε την captcha προστασία.
Το captcha είχε επίσης άλλο ένα πρόβλημα. Καθώς προσπαθούσαν να το βελτιώσουν γινόταν όλο και πιό δύσκολο από τους ίδιους τους χρήστες να το διαβάζουν και να γράψουν σωστά τους χαρακτήρες.

Google ReCAPTCHA :

Το reCAPTCHA είναι ένα σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από τους Luis von Ahn, Ben Maurer, Colin McMillen, Ντέιβιντ Αβραάμ και Manuel Blum στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, και εξαγοράστηκε από την Google το Σεπτέμβριο του 2009.

Είναι ένα text based CAPTCHA αλλά με μια σημαντική καινοτομία. Οι λέξεις που εμφανίζονται για την λύση του CAPTCHA είναι λέξεις από βιβλία τα οποία είναι στο στάδιο της ψηφιοποίησης.

Το reCAPTCHA ζητά από τους χρήστες να εισάγουν λέξεις που εμφανίζονται σε παραμορφωμένες εικόνες κειμένου στην οθόνη.

Με την υποβολή των δύο λέξεων που απαιτούνται από το reCAPTCHA προστατεύονται και οι ιστοσελίδες από bots,που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες περιορισμένης πρόσβασης και βοηθά στην ψηφιοποίηση βιβλίων.

Μετά από αρκετές βελτιώσεις, η Google δημοσίευσε το Invisible reCAPTCHA. (αόρατο recaptcha)

Η δωρεάν αυτή υπηρεσία αυτόματα ελέγχει τον επισκέπτη είτε είναι άνθρωπος είτε bot και προστατεύει τις ιστοσελίδες από κακόβουλες ενέργειες.
To ότι είναι αόρατο δημιουργεί μια νέα ευχάριστη πλοήγηση στον επισκέπτη διότι δεν τον ενοχλεί με το να χρειάζεται να λύσει ή γράψει κάποιο πολύπλοκη λέξη ή πρόταση.

Ενσωμάτωση Invisible reCAPTCHA σε ιστοσελίδες :

Wordpress

Το πιό δημοφιλές plugin για ενσωμάτωση του αόρατου recaptcha είναι αυτό της BestWebSoft

Για να το εγκαταστήσουμε πάμε στην σελίδα των plugins -> Add new και κάνουμε αναζήτηση για reCaptcha by BestWebSoft
Μόλις εγκατασταθεί, το ενεργοποιούμε.

Χρειάζεται τώρα για να ενεργοποιηθεί η προστασία στην σελίδα μας να ζητήσουμε τα απαραίτητα κλειδιά από την διαχείριση της reCaptcha υπηρεσίας.

  • Κάνουμε login στο διαχειριστικό περιβάλλον της Google εδώ
  • Συμπληρώστε στο σχετικό πεδίο το domain name σας.
  • Επιλέξτε reCaptcha V3
  • Αφού σας εμφανιστούν τα κλειδιά για Site Key και Secret Key, κάνουμε copy ένα ένα και επικόλληση στο αντίστοιχιο πεδίο του plugin.
  • Στις ρυθμίσεις του plugin επιλέγουμε “Invisible”
  • Επιλέγουμε που θέλουμε να εφαρμοστεί ο reCaptcha μηχανισμός.

Καλό είναι να τα επιλέξετε όλα. Πατάμε Save Changes.

To invisible reCaptcha έχει ενεργοποιηθεί. Θα δειτε κάτω δεξιά το σχετικό λογότυπο.

wp admin recaptcha
Wordpress admin login with recaptcha

Joomla CMS

Στο joomla τα πράγματα είναι πιό εύκολα, καθώς ο reCaptcha μηχανισμός είναι ήδη ενσωματωμένος στον core κώδικα του Joomla.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάμε Extensions → Plugins → CAPTCHA – Invisible reCAPTCHA
Επιλέγουμε :

  • Status: Enable
  • Keys: Αντιγράφουμε τα κλειδιά που πήραμε από το διαχειριστικό του reCaptcha
  • Badge: Επιλέγουμε σε πιά θέση θα εμφανιστεί το badge.
  • Tabindex: Αφήνουμε το default 0

Τα υπόλοιπα πεδία είναι προαιρετικά. Πατάμε Save and Close

Δες εδώ αναλυτικές οδηγίες στο Joomla3.x documentation

Πρέπει τώρα να πάμε στο Global configuration του Joomla μας και στο site tab να δηλώσουμε πιό θα είναι το default captcha.
Επιλέγουμε την invisible επιλογή.


– Prestashop / OpenCart

Για αυτά τα 2 ecommerce scripts θα βρείτε τον μηχανισμό ενσωμάτωσης για το captcha φίλτρο στα αντίστοιχα paid marketplaces τους.

Για Prestashop δείτε εδώ

Για OpenCart δείτε εδώ

Leave a comment