Με το να τοποθετήσουμε τον uploads φάκελο σε subdomain επιταχύνουμε το πόσο γρήγορα θα εμφανιστεί η ιστοσελίδα σε έναν browser.
Πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε κάποια τεχνικά θέματα, έτσι ώστε να καταλάβουμε καλύτερα αυτήν την μέθοδο.
Το κυριότερο όφελος για να κάνουμε όλη αυτήν την αλλαγή, είναι το boost που παίρνουμε από τις μηχανές αναζήτησης στα οργανικά αποτελέσματα και η συνολική απόδοση που θα έχει η ιστοσελίδα μας, μετά από όλες αυτές τις αλλαγές.
Σε μια γρήγορη ιστοσελίδα, οι επισκέπτες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μέσα σε αυτή, φέρνοντας σε εμάς το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όταν γράφεις μια διεύθυνση στον browser, ξεκινάει μια αλληλουχία λειτουργιών μέχρι να εμφανιστεί η ιστοσελίδα που μόλις ζήτησες.
Μια από αυτές τις λειτουργίες είναι ο browser να “κατεβάσει” το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας να το διαβάσει και να μας το εμφανίσει.
Υπάρχει ένας περιορισμός όμως. Οι browsers φορτώνουν περιεχόμενο μέχρι 6 ταυτόχρονες συνδέσεις ανά request και ανά hostname.
Σε αυτές τις 6 ταυτόχρονες συνδέσεις, ο browser συμπεριλαμβάνει το subdomain.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με τις 6 πρώτες συνδέσεις ο browser θα κατεβάσει όσο περιεχόμενο μπορέσει και θα δημιουργήσει άλλες 6 συνδέσεις, για όσο περιεχόμενο έχει απομείνει.
Όσο περισσότερα requests χρειάζεται να κάνει ένας browser τόσο πιό αργή θα είναι η ιστοσελίδα μας.
Η μέθοδος του να μοιράσεις κάποια κομμάτια του wordpress σε subdomains ή ακόμα καλύτερα σε άλλα domains, αυτόματα η ιστοσελίδα σου θα κατέβει πιό γρήγορα στον browser.
Τα αρχεία από τον uploads φάκελο θα κατέβουν ταυτόχρονα και παράλληλα με τα υπόλοιπα στοιχεία της σελίδας σου, επιταχύνοντας την διαδικασία.
Ναι θα βοηθήσει σημαντικά την συνολική απόδοση της.
Οι σελίδες μέτρησης gt metrix ή pingdom ή webpagetest.org σου προτείνουν να χρησιμοποιείς CDN για τα στατικά αρχεία σου για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Οι φωτογραφίες συνήθως είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αρχεία σε μια ιστοσελίδα. Έχοντας ένα subdomain ή 2ο domain να φιλοξενεί τις φωτογραφίες σου, δημιουργείς στον browser ένα δεύτερο παράλληλο queue συνδέσεων όπου βοηθάει σημαντικά την συνολική ταχύτητα της ιστοσελίδας σου.
Θα χρειαστείς το controlpanel που έχεις στην διάθεση σου, όπως πχ plesk ή cpanel ή virtualmin και μετέπειτα θα χρειαστείς το phpmyadmin για να γίνουν κάποιες αλλαγές στην βάση δεδομένων.
Στην δική μας περίπτωση χρησιμοποιούμε Plesk.
Πάνω από όλα πριν δοκιμάσεις να εκτελέσεις οποιαδήποτε λειτουργία, φρόντισε να έχεις ένα πλήρες backup της ιστοσελίδας και της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείς, έτσι ώστε να μπορείς να επαναφέρεις την σελίδα σου σε περίπτωση προβλήματος.
Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσεις το απαραίτητο subdomain για να φιλοξενήσεις τον φάκελο uploads.
Κάνουμε login στο plesk controlpanel και από το μενού websites & domains -> create subdomain δημιουργείς το subdomain σου.
Δίνεις την ονομασία που επιθυμείς και το directory path του subdomain.
Εμείς επιλέξαμε την ονομασία images. Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Δεν έχει σημασία το όνομα.
Στο document root δηλώσαμε το path /images.mydemodomain.gr
Ένας νέος φάκελος δημιουργήθηκε στο /home-directory με την ονομασία images.mydemodomain.gr.
Εκεί πρέπει να τοποθετηθεί ο φάκελος upload.
Το επόμενο βήμα είναι να πούμε στο wordpress οτι το νέο περιεχόμενο φωτογραφιών θα ανεβαίνει στο subdomain που δημιουργήσαμε.
Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να πάμε σε μια κρυφή σελίδα του διαχειριστικού όπου μας επιτρέπει να κάνουμε αυτήν την αλλαγή.
Κάνε login στο wordpress dashboard. Συνήθως είναι στο mydomain.gr/wp-admin.
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να γράψεις μετά το mydomain.gr/wp-admin το options.php.
Το url θα είναι https://mydemodomain.gr/wp-admin/options.php. Αυτό θα σε οδηγήσει σε μια σελίδα με την ονομασία “All Settings”
Πάτα ctrl + f στο πληκτρολόγιο σου για να εμφανιστεί η αναζήτηση στον browser. Ψάξε για upload_path και upload_url_path.
Το πεδίο πρέπει να είναι κενό. Πληκτρολόγησε το subdomain που δημιούργησες στο πεδίο upload_url_path. Στην δική μας περίπτωση είναι https://images.mydemodomain.gr
Αποθήκευσε τις αλλαγές.
Τώρα όλες οι φωτογραφίες που θα ανεβάζεις θα αποθηκεύονται στο subdomain που δημιούργησες.
Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο.
Είναι η ώρα να χρησιμοποιήσεις το phpmyadmin, για να αλλάξεις το path των φωτογραφιών που έχουν ήδη ανέβει στο wordpress και βρίσκονται στο παλιό path.
Ανοίγουμε το phpmyadmin και βρίσκουμε την βάση δεδομένων από το μενού αριστερά. Κάνουμε κλικ πάνω της.
Στην δεξιά σελίδα θα δείς μια σειρά από tabs. Κάνε κλικ στο SQL tab.
Στο tab που άνοιξε, θα εκτελέσεις το παρακάτω sql query έτσι ώστε να αντικατασταθεί το παλιό url με το νέο.
Κάνουμε copy/paste την παρακάτω εντολή.
Ώπου mydemodomain.gr βάζεις το δικό σου subdomain που δημιούργησες στο προηγούμενο βήμα.
UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'https://mydemodomain.gr/wp-content/uploads/', 'https://images.mydemodomain.gr/uploads/');
Υπάρχουν περιπτώσεις κάτι να μας έχει ξεφύγει και να μην εμφανίζετε όλο το περιεχόμενο από το subdomain που δημιουργήσαμε.
Σε αυτό το τελευταίο βήμα μέσω του .htaccess αρχείου θα φτιάξουμε ένα redirection έτσι ώστε όποιος προσπαθήσει να ανοίξει μια φωτογραφία με το παλιό url/path, να τον ανακατευθήνει στο νέο.
Γράφουμε το παρακάτω στο .htaccess.
RedirectMatch 301 ^/wp-content/uploads/(.*)$ https://images.mydemodomain.gr/$1
Ώπως είπαμε, όπου images.mydemodomain.gr, θα γράψεις το δικό σου subdomain που δημιούργησες.
Συγχαρητήρια!!! Μόλις ολοκλήρωσες το task και πλέον οι φωτογραφίες σου θα “κατεβαίνουν” από το νέο subdomain που δημιούργησες.
Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια αν θέλεις, αντί για subdomain να χρησιμοποιήσεις domain.