Εδώ και καιρό έχουμε παρατηρήσει ότι το Facebook έχει αρχίσει να προσθέτει μια παράμετρο που ονομάζεται “fbclid” στους εξερχόμενους συνδέσμους (links). Το παρατήρησα επειδή η παράμετρος εμφανιζόταν κυρίως στον browser μου, αλλά και στα στατιστικά της WebHosting|4U στον πίνακα ελέγχου του Google Analytics ως ‘referral traffic’.
Ο όρος “fbclid” σημαίνει “Facebook Click Identifier”. Η Google έχει μια παρόμοια παράμετρο με την ονομασία GCLID, που σημαίνει “Google Click Identifier”. Η παράμετρος της Google χρησιμοποιείται για να μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ των Google Analytics και του Google Adsense.
Εντελώς υποθετικά (μιας και δεν υπάρχει επίσημο documentation) υποθέτουμε ότι και το Facebook κάνει κάτι αντίστοιχο για να βελτιώσει τις μετρήσεις στα δικά του στατιστικά.
Προσπάθησα να βρω documentation & άρθρα στις σελίδες του Facebook Developers , αλλά δεν υπάρχει κάτι επίσημο.
Έτσι προσπάθησα να μιλήσω με κάποιον από την υποστήριξη του Facebook σχετικά με τις διαφημίσεις.
Facebook live chat representative
Αυτό που λέει λοιπόν είναι ότι αυτή η παράμετρος μετράει ή εντοπίζει τους επισκέπτες της δικής σου διαφήμισης και την συμπεριφορά τους.
Η παράμετρος δεν είναι μόνο στα links των διαφημίσεων. Είναι σε όλα τα εξερχόμενα links.
Ίσως την επηρεάζει. Κριτήριο για την συμπεριφορά της ιστοσελίδας είναι ο caching μηχανισμός που χρησιμοποιείς όσον αφορά το performance της ιστοσελίδας ή της landing page που επισκέφτηκε ένας χρήστης.
Το πρόβλημα είναι, ότι δεν μπορείς να ελέγξεις πάντα τι κάνουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή οι μηχανές αναζήτησης.
Στην περίπτωση μας για παράδειγμα ένα url της σελίδας μας :
https://www.webhosting4u.gr/webhosting/
αλλάζει σε :
https://www.webhosting4u.gr/webhosting/?fbclid=IwAR1zn1NLO5-TWiBcc_LYk3cFop2kQsWCWZrUtaAZhr3sytUmJdDYKtp_eU8
O caching μηχανισμός της ιστοσελίδας σου ΔΕΝ θα σερβίρει απο την cache αυτό το νέο url.
Που σημαίνει ότι αυτό το νέο url θα καταλήξει στον επισκέπτη un-optimized, και προφανώς θα είναι πιό αργό, καθώς δεν θα έχει ανοίξει απο την Cache της ιστοσελίδας.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν την νέα παράμετρο που έχει ενσωματώσει το Facebook στα εξερχόμενα links και το tracking των διαφημίσεων.
Αυτό που έχουμε δεί όμως είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις επηρέασε τα στατιστικά μέτρησης των unique visitors και των conversion rates σε ηλεκτρ.καταστήματα.
Αυτό που προτείνω είναι να δεις το caching plugin που χρησιμοποιείς το οποίο λογικά θα σου έχει μια επιλογή με την ονομασία : ignore query strings.
Αυτό που κάνει η συγκεκριμένη επιλογή είναι, όταν ένας επισκέπτης ανοίγει μια οποιαδήποτε σελίδα, θα δει την cached version της σελίδας και όχι αυτήν με την παράμετρο ενσωματωμένη
What this does is, when someone visits the URL with the query string, he will be presented the cached version of your canonical URL.
Μπορείς να αφαιρέσεις αυτήν την παράμετρο απο τα google analytics για να υπάρχουν πολλαπλά ίδια url’s με ενσωματωμένη την παράμετρο.
Δεν είμαστε σίγουροι αν πρόκειται για μια μόνιμη αλλαγή από το Facebook – αλλά η παραπάνω λύση θα αφαιρέσει όλες τις νέες καταγραφές στο Google Analytics και θα κρατήσει τα δεδομένα σας καθαρά.
Δεν θα την αφαιρέσει απο τα data που έχουν ήδη συλλεχθεί.
Κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις:
Μετά από μια γρήγορη αναζήτηση στο Google, έχω παρατηρήσει ότι αρκετές ιστοσελίδες έχουν γίνει ”index” στις μηχανές αναζήτησης με την παράμετρο “fbclid”. Το οποίο φυσικά δεν το θέλουμε.
Για να το αποφύγεις αυτό να είσαι σίγουρος ότι έχεις ορίσει το canonical url της ιστοσελίδας σου.
<link rel="canonical" href="https://www.webhosting4u.gr" />