Σε μια απάτη phishing, ή αλλιώς «ψαρέματος» οι επιτιθέμενοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS, τηλεφωνήματα ή άμεσων μηνυμάτων για να εξαπατήσουν τα θύματά τους για την παροχή πληροφοριών ή για να ακολουθήσουν μια κακόβουλη διεύθυνση URL, συνήθως νομίζοντας ότι πρόκειται για αξιόπιστο οργανισμό/εταιρία ή κάποιος από την εταιρεία του θύματος.
Την πρώτη φορά που καταγράφηκε ο όρος “phishing” ήταν στις 2 Ιανουαρίου του 1996. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι απάτες ηλεκτρονικού “phishing” δεν παρουσιάζουν ενδείξεις μείωσης, αφού το 2017 το 48,2% των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” ανοίχτηκαν από τους αποδέκτες τους, δηλαδή αύξηση κατά 12%.
Εσείς γνωρίζετε τα σημάδια που θα σας κάνουν να εντοπίσετε μια πιθανή απάτη phishing;
– Συνήθως αποπνέουν μία αίσθηση έκτακτης ανάγκης
Ίσως βρείτε ένα τέτοιο μήνυμα κάπως επιθετικά διατυπωμένο, αφού συνήθως ζητούν κάτι επείγον από τον δέκτη.
Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνετε από ένα μέλος της εταιρείας σας ή από έναν «αξιόπιστο» οργανισμό που σας ζητά να στείλετε ευαίσθητα δεδομένα ή να ακολουθήσετε αμέσως έναν σύνδεσμο.
– Δημόσια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Σε πολλές απάτες phishing, θα βρείτε ότι ο αποστολέας προσποιείται ότι είναι μέλος της εταιρείας σας για να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες. Εάν συμβαίνει αυτό, ελέγξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόκειται για λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εταιρείας ή μια δημόσια διεύθυνση όπως το Gmail ή το Hotmail;
Εάν δεν είστε σίγουροι για την αυθεντικότητα του μηνύματος, επικοινωνήστε απευθείας με τον υποτιθέμενο αποστολέα, μέσω μιας αξιόπιστης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.
– Σφάλματα ορθογραφίας και γραμματικής
Ένα προφανές σημάδι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι η κακή ορθογραφία και η γραμματική.
Ίσως να διαπιστώσετε κάποια προφανή λάθη ή ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι απλά γραμμένο με περίεργο τρόπο.
– Σύνδεσμοι σε άγνωστους ιστότοπους
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) θα σας προτρέπουν να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο μέσα στο μήνυμα.
Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να φαίνονται γνώριμοι σε ιστότοπο που αναγνωρίζετε (όπως μια τράπεζα, το iTunes ή το Paypal), αλλά στη πραγματικότητα να σας μεταφέρουν σε κάποιο επικίνδυνο περιβάλλον.
– Παράξενα συνημμένα
Οι κυβερνοεγκληματίες που στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος θέλουν να κάνετε κλικ στα συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Να είστε προσεκτικοί για τυχόν συνημμένα που φαίνονται διαφορετικά από τα συνηθισμένα και σίγουρα μην κάνετε κλικ στο συνημμένο εάν έχετε εντοπίσει κάποιο από τα παραπάνω στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τα συνημμένα ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό που ενδέχεται να βλάψει τον υπολογιστή σας και να συλλέξει τα ευαίσθητα δεδομένα σας.