Top5 δωρεάν Hosting Controlpanels για τον server σου

Διαθέτεις μια προσωπική ή εταιρική ιστοσελίδα. Την φιλοξενείς σε shared hosting πακέτο. Μεγάλωσε η σελίδα σου και χρειάζεσαι μεγαλύτερη αυτονομία και πόρους. Αποφάσισες να πάρεις τον πρώτο σου VPS ή Dedicated Server. Συγχαρητήρια! Δες 10 δωρεάν hosting controlpanels όπου θα σε βοηθήσουν στην διαχείριση και λειτουργία του δικού σου server.

Ας δούμε μια λίστα που επιλέξαμε από τα παρακάτω web hosting controlpanels, όπου μπορείς να εγκαταστήσεις στον vps ή dedicated server σου.
Ναι είναι εντελώς δωρεάν για την εγκατάσταση και την χρήση τους.

Hosting Contropanels για τον dedicated/VPS server σου.

Σήμερα, τα controlpanels είναι αρκετά δημοφιλή, γιατί βοηθούν όλες τις κατηγορίες χρηστών, είτε είσαι developer είτε είσαι απλός χρήστης.
Κυρίως προσφέρουν εξοικονόμηση χρόνου και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Τα πιό αξιόπιστα και αξιοπρεπή hosting controlpanels, προσφέρουν όλες τις απαραίτητες λειτουργίες διαχείρισης, όπου ακόμα και ένας αρχάριος χρήστης μπορεί να εξοικειωθεί μαζί τους.

– ISPConfig

isp config

Προσφέρει μια πολύ εύκολη και όμορφη διαχείριση μέσω browser, για τις καθημερινές εργασιές του server, είναι πολυγλωσσικό αλλά διαθέτει επίσης και διαφορετικού επιπέδου προσβάσεις, όπως διαχειριστής, μεταπωλητής (reseller), πελάτης, email χρήστης.

Ένα επιπλέον θετικό και σημαντικό όφελος του ispconfig hosting controlpanel είναι ότι συντηρείται και αναβαθμίζετε τακτικά από τους developers του.

Μπορεί να εγκατασταθεί σε :  Debian 9 Stretch, Debian 8 Jessie, Debian 7 Wheezy, Ubuntu 14.04 Trusty, Ubuntu 15.10 Willy, Ubuntu 16.04 Xenial Xerus, Ubuntu 18.04 Bionic Beaver, CentOS 7.xx

Δες την επίσημη ιστοσελίδα του ISPConfig

– Ajenti, το controlpanel που προσαρμόζεται και προσφέρει ταχύτητα και απόδοση.

ajenti controlpanel

To ajenti είναι άλλο ένα δωρεάν opensource hosting controlpanel. Οι περισσότεροι μηχανικοί συστημάτων το προτιμούν για την αποτελεσματικότητα του αλλά και την τρομερή ταχύτητα που προσφέρει, όση ώρα δουλεύεις πάντω του.

Έρχεται με προεγκατεστημένο text editor, code manager, τερματικό για ssh πρόσβαση και file manager. Όλα τα προσφερόμενα εργαλεία του βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης ενός server. Ταυτόχρονα μπορείς πολύ εύκολα να προσθέσεις επιπλέον λειτουργικότητα όπως samba server, squid proxy, munin monitoring και άλλα.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν πακέτα για διαχείριση ενός mailserver, και να έχουν τα προσωπικά τους emails. Συνοδεύεται από αυτόματο configuration του exim4 με courier imap, αλλά και dkim keys, dmarc, και spf εγγραφές.

Μπορεί να εγκατασταθεί σε : Debian 6+, Ubuntu Precise+, CentOS 6 + 7
H εγκατάσταση είναι αυτοματοποιημένη και το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ssh terminal.

Δες την επίσημη ιστοσελίδα του Ajenti

– Centos Web Panel. Εύκολο setup & integration με CentOS

centos webpanel

To centos web panel υποστηρίζει (το λέει και το όνομα του άλλωστε) και ενσωματώνετε άψογα σε centos/redhat και cloudlinux διανομές. Προσφέρει ένα απλουστευμένο περιβάλλον διαχείρισης με πολλά advanced εργαλεία και μοντέρνα σχεδίαση. Η εγκατάσταση του είναι τρομερά εύκολη μόνο με μερικά κλικς.

Στο θέμα της ασφάλειας, το centos web panel προσφέρει ενσωμετωμένο το CSF Firewall, μαζί με πολλές άλλες λειτουργίες, όπως live monitoring, αυτόματα backups, διαχείρισης βάσης δεδομένων κλπ.

Τέλος για την διαχείριση των emails των φιλοξενούμενων domains, συνδιάζει τον postfix server με dovecot και το roundcube webmail client.
Όλα αυτά χωρίς εσείς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάτι έξτρα.

Δες την επίσημη ιστοσελίδα του Centos WebPanel

– Virtualmin / Webmin

webmin / virtualmin controlpanel

Το Virtualmin είναι ένα plugin ή module για το Webmin hosting controlpanel όπου απλοποιεί την διαχείριση πολλαπλών φιλοξενούμενων domains μέσω ενός ενιαίου περιβάλλοντος.
Ενώ το webmin είναι κυρίως για την τεχνική διαχείριση ενός server (dedicated ή vps) και των υπηρεσιών του, το virtualmin διαχειρίζετε τα domains, email διευθήνσεις, dns εγγραφές και άλλα.

Το webmin μπορεί να εγκατασταθεί μόνο του, το virtualmin όχι. Όταν θα ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του virtualmin, θα εγκατασταθεί ταυτόχρονα και το virtualmin.
Υποστηρίζει σχεδόν όλες τις unix/linux διανομές.

Δες την επίσημη ιστοσελίδα του Virtualmin

– Sentrora

sentora controlpanel

Το sentora hosting controlpanel είναι ίσως από τους πιο σκληρούς διεκδικητές στην κορυφή των καλύτερων δωρεάν controlpanels. Είναι ένα αυτόνομο project “fork” του δημοφιλούς zpanel.
Συντηρείτε και αναπτύσετε με κάποιους από τους developers της αρχικής σχεδιαστικής ομάδας του zpanel.

Αν και δεν ενδείκνυται για την φιλοξενία και διαχείριση μεγάλων ιστοσελίδων, συμπεριφέρεται περίφημα σε servers και ιστοσελίδες μεσαίου μεγέθους.

Δες την επίσημη ιστοσελίδα του Sentora

Συμπέρασμα :

Σήμερα εν έτη 2020, όσο εύκολο και προσιτό είναι να διαθέσεις ένα ποσό (είτε είσαι εταιρεία είτε ιδιώτης), για τον προσωπικό σου dedicated ή vps server, άλλο τόσο εύκολο είναι να εγκαταστήσεις ένα controlpanel εντελώς δωρεάν.

Σίγουρα με μια πρόχειρη αναζήτηση σε μηχανή αναζήτησης και youtube θα βρείς κι άλλα hosting controlpanels. Εύκολα μπορείς να πάρεις την απόφαση.
Τα κριτήρια που σου συστήνουμε εμείς αν επιλέξεις ένα δωρεάν controlpanel είναι :

  • Να προσφέρει ενσωματωμένο το Let’s Encrypt plugin για δωρεάν ενεργοποίηση SSL
  • Να προσφέρει εύκολη διαχείριση του backup/restore των φιλοξενούμενων domains. Καλό θα είναι να προσφέρει και αυτοματισμό. Να μπορείς να προγραμματίσεις κάθε πότε θα παίρνει backup τους hosting λογαριασμούς σου.
  • Διαχείριση των dns εγγραφών.

 

Leave a comment